Klarar din byggnad kraven?

De flesta banker ger rabatt till bolånekunder som har en villa (eller bostadsrätt*) med energiklass C eller bättre i en energideklaration (t.ex. SBAB).  Andra banker kräver oftast energiklass A eller B.

Energiklass C motsvarar det nybyggnadskrav som ställs på ett hus som byggs idag, vilket i praktiken innebär ett nära-nollenergihus. Kraven är med andra ord väldigt höga.
Vi kan kontrollera om er villa eller ert radhus klarar kraven, och om den gör det kan vi utföra en energideklaration utan platsbesök. 

Klicka här eller längst ner på sidan för ett antal exempel på  byggnaders energiklasser i Skåne, Göteborg, Stockholm och Luleå.

Hur fungerar det?

Ni svarar på ett antal frågor och mailar svaren till oss. I samma mail bifogar ni även bilder på er senaste el och vattenfaktura (och fjärrvärme eller gas om det finns). Mailadressen ni ska skicka till är: grontbolan@enara.se. Maila helst både fakturor och svaren på frågorna i samma mail. Om byggnaden värms med fjärrvärme, gas, pellets eller ved behöver vi även se bilder på dessa fakturor eller styrkta uppgifter om förbrukad mängd. 

Om byggnaden nyligen är uppförd och inte varit bebodd ett helt år (12 månader) har man ännu inte någon årsförbrukning att använda i energideklarationen. Då kan man  istället använda energibalansberäkningen som gjordes vid bygglovsansökan som underlag för energideklarationen. I detta fall behövs inga fakturor och inget ifyllt frågeformulär. Skicka energibalansberäkningen i ett mail till grontbolan@enara.se. Skriv även byggnadens registrerade byggår och vilken månad ni flyttade in.

Om kraven på minst energiklass C uppfylls utför vi energideklarationen. Det går också bra att meddela oss om er bank ställer andra krav än energiklass C för grönt bolån, Då utför vi bara energideklarationen vid energiklass B eller bättre.

Då kraven inte uppfylls (=energiklass D, E, F eller G) utförs ingen energideklaration, men ni får reda på vilken energiklass byggnaden hade fått vid en energideklaration. Betalningsinstruktioner för kontrollen mailas samtidigt. Anledningen till att vi inte kan utföra deklarationen är att Boverket ställer krav på att ett platsbesök med besiktning måste göras om byggnaden har annan energiklass än A, B eller C.

Priset för kontrollen och beräkningar är 295 kr vid betalning med Swish.
Om ni istället väljer att betala mot faktura (20 dagar) är priset 395 kr.

Om byggnaden uppfyller kraven för energiklass C eller bättre är det totala priset 1 395 kr för både kontrollen och utförd deklaration vid betalning med Swish. Om vi skickar en faktura (20 dagar) är priset 1495 kr.
En energideklaration registreras hos Boverket samt mailas till er tillsammans med instruktioner för betalning.

För att få Swishrabatten på 100 kronor ska betalning  via Swish göras senast dagen efter kontrollen och/eller energideklarationen utförs.  I annat fall skickas en faktura med det ej rabatterade priset.
Alla priser är inklusive moms.

Låter det krångligt? Ring oss eller maila till grontbolan@enara.se så förklarar vi. 

*Detta erbjudande gäller villor/radhus. Se nedan gällande bostadsrätter.

Bostadsrätter ska energideklareras gemensamt av föreningen.
Ta gärna kontakt med oss om ni vill energideklarera er bostadsrättsförening. Om ni har tillräckligt låg energiförbrukning och separata värmesystem i bostäderna eller om byggnaden nyligen är uppförd kan det vara möjligt att energideklarera hela er förening utan något platsbesök. Alla bostäder i föreningen kan då också vara berättigade till rabatt på bolånen med Grönt bolån.


Tellus Talk erbjuder kostnadsfri signering med BankID om ni vill slippa skriva ut frågeformuläret. Signering ersätter underskriften i formuläret

Gör så här:
1. Ladda hem frågeformuläret och fyll i uppgifterna.
2. Spara filen i PDF format.
3. Klicka på Tellus Talks logga.
4. På Tellus Talks sida: klicka på knappen "lägg till" och hänvisa till den sparade PDF filen samt skriv in ditt personnummer i rutan.
5. Klicka på knappen "signera".
6. Starta bankID på din mobil och signera där.
7. Spara det signerade dokumentet som visas. Klart!
Nu har ni ett signerat frågeformulär som kan mailas tillsammans med övriga dokument. 

Exempel på olika byggnaders energiklasser

Här kan ni kontrollera om er förbrukning är i närheten av de krav som ställs för att få ett grönt bolån.
I exemplen finns byggnader med frånluftsvärmepump, fjärrvärme och biogas i Skåne, Göteborg, Stockholm och Luleå

Hur mycket är 0,1 procents ränterabatt?

Med ett lån på 3 miljoner kronor ges cirka 3 000 kr rabatt per år i tio år.
Den totala ränterabatten blir då cirka 30 000 kr eftersom energideklarationen gäller i tio år. 

Tänk också på att kravet för att byggnaden ska placera sig i en viss energiklass ändras när Boverket inför nya byggregler.
Oftast blir det då betydligt svårare att uppnå samma energiklass som tidigare i energideklarationen.
Har ni redan gjort en energideklaration gäller dock denna fortfarande.
Senast Boverket införde nya byggregler var 2020 (BBR 29) och ingen vet när de ändrar dessa nästa gång.